Plommon sorter

Plommon sorter är en viktig del av trädgårdsarbete för alla som älskar att odla och njuta av denna saftiga frukt. Att välja rätt sorts plommonträd och förstå hur man sorterar dem korrekt kan bidra till en riklig skörd och en smakupplevelse som är svår att slå. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter av plommon sorter, från trädval till skörd och konservering.

Val av plommon sorter

Att välja rätt plommonträd är det första steget mot en framgångsrik odling. Det finns många olika sorter att välja mellan, och det är viktigt att överväga dina preferenser och din växtplats. Här är några vanliga plommon sorter:

Sort Fruktens Färg Smak
Victoria Ljus röd Söt och saftig
Opal Mörkblå Syrlig och söt
President Ljusblå Söt och aromatisk

Det är viktigt att tänka på din platsens klimat och jordmån när du väljer en plommonsort. Vissa sorter trivs bättre i kalla klimat medan andra föredrar varmare områden.

Plantering av plommonträd

Efter att du har valt rätt plommonsort är nästa steg att plantera trädet på rätt sätt. Här är några grundläggande steg för att plantera ditt plommonträd:

 1. Välj en solig plats med väldränerad jord.
 2. Gräv en grop som är ungefär dubbelt så bred som trädroten.
 3. Placera trädet i gropen och fyll den med jord.
 4. Vattna rikligt efter plantering.

Skörd av plommon

Skörden av plommon är en spännande tidpunkt för trädgårdsentusiaster. När plommonen är mogna kan du börja plocka dem för att njuta av deras fantastiska smak. Här är några tips för att skörda plommon:

 • Vänta tills plommonen är mogna och har en jämn färg.
 • Använd en trädgårdskorg eller hink för att plocka dem varsamt.
 • Undvik att skada frukten när du plockar.
 • Skörda regelbundet för att undvika övermognad och förlust av frukt.

Konservering av plommon

Om du har en överflöd av plommon kan du bevara dem för senare bruk. Det finns flera sätt att göra det, inklusive att göra sylt, saft eller torka dem. Här är några idéer:

 1. Tillverka plommonsylt genom att koka plommon med socker.
 2. Gör plommonsaft genom att pressa saften från plommonen.
 3. Torka plommon i ugnen eller en torkmaskin för att göra torkade plommon.

Hur vet jag när mina plommon är mogna att skördas?

Plommon är mogna när de har en jämn färg och känns mjuka när du trycker försiktigt på dem.

Vilken plommonsort är bäst för mitt klimat?

Du bör välja en plommonsort som är lämplig för ditt områdes klimat. Konsultera en trädgårdsexpert eller plantskola för råd.

Kan jag använda övermogna plommon till något?

Ja, övermogna plommon kan användas för att göra sylt eller saft, eller så kan du torka dem för att göra torkade plommon.

Slutsats

Att odla och skörda plommon är en givande upplevelse som kräver lite kunskap och omsorg. Genom att välja rätt plommonsort, plantera trädet korrekt, skörda vid rätt tidpunkt och bevara din skörd kan du njuta av denna underbara frukt under hela året. Lycka till med din plommonodling!

Se även nedan:

Foto av författare

Hekiv

Lämna en kommentar